Hangok

 • Bíró Ágota

  Angol tagozatos, elitnek mondható iskolába jártam, A-s voltam és korán megtanultam, hogy a c-sek azok mások.

  Egyenes volt az út a jó gimnáziumba, egyetemre és munkahelyre. De közben mindvégig bosszantott, hogy miközben mi a-sok szépen lépegetünk előre, a c-sek egyre inkább lemaradnak. Sokszínű társadalmat láttam magam körül, és egyszínű iskolát.

  Ikerfiaim vannak, jelenleg 9 évesek. Az iskolaválasztásnál fontos szempont lett volna, hogy olyan iskolába járhassanak, ahol vannak bevándorló, mozgássérült, mindenféle gyerekek. Ez nehezen megoldható azon a környéken, ahol lakunk. De sikerült olyan tanítónénit választani, aki együttműködésre tanítja őket és elfogadásra.

  A szegregáció azért rossz, mert mesterségesen falakat épít a társadalom azon tagjai között, akik egyébként természetes módon sikeresen is élhetnének együtt. A szegregáció természetellenes, igazságtalan és törvénytelen. Morálisan, jogilag és a társadalmi sikerességet tekintve is elfogadhatatlan. Nem lehet úgy egészséges és boldog társadalmat építeni, ha az oktatási rendszerünk tevőlegesen hagy leszakadni sokakat – akár fogyatékosságuk, származásuk, állampolgárságuk, tanulási nehézségeik miatt. Ennél mindannyian többet érdemlünk. Nem taníthatjuk arra a gyerekeinket, hogy: Haha, mi sikeresek vagyunk, a többiek nem számítanak. Arra kell tanítanunk őket, hogy mindenkinek adunk esélyt.

  Gratulálok a kampányhoz! Nagyon fontos, hogy minden érintetthez eljusson az üzenet! És mindenki érintett, azok is, akik most elit iskolába járatják a gyerekeiket és azok is, akiket nem segít az iskola most. Mindannyiunk érdeke, hogy közösen dolgozzunk a szegregáció ellen.

Te mit teszel az együttnevelésért? Csatlakozz a kampányhoz! Add hozzá a hangod! Csatlakozom