Hangok

 • Vas-Borosi Zsuzsanna

  Zsuzsanna Gyöngyösről ingázik Budapestre, hogy enyhén fogyatékos kislánya ne szegregált iskolába járjon.

  A kislányom integráltan került a gyöngyösi bölcsödébe, majd szintén sikerült egy többségi óvodába bekerülnie. Jelenleg is integráltan van jelen egy budapesti, kiváló iskolába. Minden napos bejárással, első osztályos.
  Hátrányok, előnyök? Egy könyvet tudnék erről írni. A tolerancia, az elfogadás kb. iskolás korra “kiveszik” a gyermekekből. Kiölik a szülők,vagy egyszerűen csak igykeznek gondosan “eltakarni” ép gyermekeik elől a csúnya rossz dolgokat. Így a fogyatékosságot is, az olyan gyermekeket is akik mások…

  De örülök,és hálás vagyok! Még ha napi 160km is utazok a gyermekkel,és 18 év tanulmánnyal a hátam mögött,51800 forintból a determinált mély szegénységbe élek akkor is,mert ő jó helyre kerül,van esélye a felfejlődve önálló életet élni! Remélem,hisz a remény hal meg utoljára 🙂
  Ha Gyöngyösön maradt volna…és az itteni iskolába kerül a specibe a hhh közé, a gyermekem élete örökre megpecsételődött volna. Nem értem! A HHH-s gyerekeket miért keverik z SNI-vel? Nincs esélyegyenlőség, amíg a szülő egy olyan városban ahol 6 többségi iskola működik, nem tudja csak 1 iskolába beíratni gyermekét. Választás? Miből? Ez van…és kész. Ha itt maradunk Gyöngyösön, akkor “speci suliba” kellene járnia.

  Neki és nekem is jár az iskolaválasztás esélye. És még mindig hálás vagyok és szerencsés! Mert lehetőségem van hogy Budapestre járjak vele iskolába.
  A szegregáció? Nem jó semmiben! Ne hazudjuk hogy ott jobban fejlődik a gyerek.és ott biztonságban van. Soha nem lesz elfogadó társadalom ami ki nem építik az együttnevelést. Együttnevelés miért jó: mert nyitott elfogadó ,befogadó, a fogyatékosságot maximálisan toleráló társadalom nevelkedne ki. Ezen kellene munkálkodni. Olyan bölcsődéket iskolákat létesíteni,pedagógusokat képezni akik mindezt természetesnek véve tudnák tanítani-nevelni a többi gyermek között az ilyen gyermekeket.

Te mit teszel az együttnevelésért? Csatlakozz a kampányhoz! Add hozzá a hangod! Csatlakozom